Spring til indhold

Frits Schlegel

[denne side er under opbygning]

Arkitekten Frits Schlegel blev født i 1898 på Frederiksberg. Faderen var bestyrer af fattigvæsenet på Frederiksberg og siden hans tipoldefar indvandrede fra Tyskland i 1700-tallet, havde slægten bestået af embedsmænd.

Frits drømte tidligt om at blive arkitekt, og gik derfor først i murerlære og på Teknisk Skole, hvorefter han søgte ind på arkitektuddannelsen på Kunstakademiet.

På Teknisk Skole havde Schlegel arkitekten Edvard Thomsens som lærer og fik hurtigt arbejde på hans tegnestue. Her deltog han formentlig i arbejdet med Øregaard GymnasiumGersonsvej i Hellerup, som stod færdigt i 1924.

Schlegel arbejdede samtidig på at slå sit navn fast som arkitekt og deltog i flere konkurrencer, men uden at opnå at få opført nogen af de foreslåede byggerier.

Først med sit bidrag til en konkurrence om forslag fra 1924 til ombygning af Daells Varehus i Nørregade i København, fik Schlegel et gennembrud. Forslaget blev udformet sammen med arkitekten Vilhelm Lauritzen, som ca. ti år senere stod et helt nyt byggeri på varehusets grund.

Et andet forslag var til et universitet i Århus, og her fik Schlegels forslag fra 1927 guldmedaljen og blev tydeligvis en inspiration for det endelige projekt, det blev udført af C. F. Møller og Kay Fisker nogle år senere.

I 1926 udskrev Frederiksberg Kommune en arkitektkonkurrence om opførelse af en krematorium på en ny kirkegård syd for Roskildevej. Ligbrænding var et forholdsvist nyt fænomen i Danmark, og derfor krævede indretningen af krematoriet en hel del tekniske overvejelser. Schlegel og Lauritzen indsendte et forslag, hvor de skitserede et moderne og næsten funktionalistisk anlæg, som brød med den historicistiske stil man almindeligvis byggede kirkegårdskapeller i.

Der var ikke udelt begejstring, og nogle syntes krematoriet mindede for meget om en fabrik. Derfor måtte de to arkitekter tilpasse og modificere deres bygning, som blev højere og mere monumental end oprindeligt tænkt.