Gaden har navn efter Charlotte Frederikke af Mecklenburg-Schwerin (1784-1840), der var gift med kong Christian den 8., og mor til den senere kong Frederik den 7., som nabogaden, Frederik den VII’s Gade er opkaldt efter.
Det fortælles, at kongen personligt gav tilladelse til, at gaden fik hans mors navn.
Omtrent hvor gaden går, lå “Svendsens reberbane”, som var en flere hundrede meter lang bygning, hvor der blev fremstillet reb og tovværk. Reberbanen ses til venstre for gaden på kortet herover fra 1850’erne, hvor gaden netop var anlagt.
I Prinsesse Charlottes Gade lå en afdeling af Det Tekniske Selskabs skole (billeder herunder). Bygningen er tegnet af arkitekterne Frederik Bøttger and Christian Larsen. I dag bruges bygningen af Københavns Erhvervs Akademi.
På hjørnet af Jagtvej opførtes i 1875 Prinsesse Charlottes Gades Skole. Den blev tegnet af arkitekten Hans J. Holm (1835-1916).
Skolen var i starten en filial af Sankt Hans Gades skole, og én af de første i kvarteret ved Jagtvej.
Skolen var en “friskole”, dvs. en skole, hvor de mindrebemidlede familiers børn kunne gå uden betaling.
I dag bruges bygningerne om specialskole og af børnehaven Hulahophuset.
I Prinsesse Charlottes Gade 34-36 lå fra 1912 en jødisk drengeskole, der flyttede hertil fra Pilestræde i det indre København.
Efter 2. Verdenskrig blev skolen slået sammen med en jødisk pigeskole, og lå her frem til 1970’erne under navnet Carolineskolen. I dag rummer bygningen (billedet herover) Nørrebro Lilleskole.
Prinsesse Charlottes Gade har beboelsesejendomme af forskellig alder. Ejendommen der ligger Prinsesse Charlottes Gade 16-32 (herover) er som mange andre i kvarteret opført af Københavns Kommune.
Ejendommen Prinsesse Charlottes Gade 31-35 (billedet herover) er én af gadens ældste. Den blev bygget i 1903.
Prinsesse Charlottes Gade 53-57 (billedet herunder) er opført i 1884 som en stiftelse af Københavns Garversvende.