I udkanten af den oprindelige Holte landsby, lå fra 1600-tallet en gård, som var ejet af fogeden på Rosenborg Slot.
Gården havde ret til at brygge øl og brændevin og sælge det til kroerne på egnen. Privillegiet omfattede endda også salg af tobak.
Det fortælles, at kong Frederik den 5. besøgte Gammel Holtegård, hvor han overværede opførelsen af to af Ludvig Holbergs komedier i haven. Det skal have været medvirkende til, at kongen lod sig overtale til at grundlægge Det Kongelige Teater.
I 1755 blev ejendommen solgt til bygmesteren og arkitekten Laurids Thurah (1700-1759).
Han rev de gamle bygninger ned og opførte den nuværende, som han ville bruge til sommerophold.
Herfra kunne han se skibene sejle forbi på Øresund, og sikkert også Eremitageslottet i Jægersborg Dyrehave, som han stod for opførelsen af.
Samtidig anlagde Thurah en herskabelig have, der efter fransk stil var strengt symmetrisk. Haven havde buegange, formet af træernes løv, springvand, et “menageri” med dyr og sågar et kanonbatteri, der nok kun var for sjov.
Haven var dog ikke kun til pynt, for der blev dyrket såvel grøntsager og frugt.
I den fjerne ende af haven blev Mariehøj, der egentlig hed Uglebjerg, opkaldt efter Laurids Thurahs hustru, Marie.
Thurah nåede kun at bruges Gammel Holtegård nogle få år, inden han døde.
Derefter fik stedet en lang række ejere. Fra 1900 var gården beboet af Østasiatisk Kompagnis grundlægger H. N. Andersen.
Gennem tiden blev haven ændret til en landskabshave uden den symmetriske opbygning. Men i begyndelsen af 2000-årene er den oprindelige barokhave blevet genskabt.
I dag er Gammel Holtegård ejet af en privat fond og drives som kunstudstillingssted.