I 1873 stiftede erhvervsmændene C. F. Tietgen og Phillip Heyman Tuborgs Fabrikker, der opførte et bryggeri ved Strandvejen i Hellerup.
Virksomheden fik navn efter landstederne Store Tuborg og Lille Tuborg, der lå overfor det areal, hvor bryggeriet lå (se nærmere under Tuborgvej).
Lille Tuborgs jord blev i 1867 købt af erhvervsmanden H. P. Prior, der anlagde en havn ud til Øresund.
Havnen gjorde det oplagt at placere bryggeriet her, fordi det produkter kunne udskibes til eksport.
Det lykkedes dog ikke degang at gøre Tuborg-øllet til en eksportsucces, så havnen blev brugt til andre formål. Bl.a. blev der ved havnen anlagt en svovlsyrefabrik og et glasværk, der kunne producere flasker til bryggeriet.
Fra Tuborg Havn var der fra 1950’erne færgefart til Landskrona i Sverige.
Bryggeriet Tuborg havde succes på hjemmemarkedet, bl.a. fordi man solgte øllet på flaske. Andre bryggerier, f.eks. Carlsberg, solgte øl på tønder til forhandlere, som selv skulle tappe det på flasker.
Nord for selve bryggeriet blev der i 1883 opført en pavillon, hvor trafikanterne på Strandvejen kunne stoppe og smage på Tuborgs øl. Her var plads til hele 1.000 gæster.
På særlige bakker blev det frisktappede øl endda bragt ud til de forbipasserende vogne.
Tuborg-Pavillonen eksisterede som beværtningssted indtil 1925, hvorefter den i mange år blev brugt som benzinstation.
Pavillonens og hele bryggeriets vartegn var en 24 meter høj ølflaske af træ. Den var bygget som reklame for Tuborg til den store industriudstilling, der blev arrangeret ved Vesterbrogade i 1888.
Flasken blev efter udstillingen flyttet til pavillonen, hvor den blev et vartegn for bryggeriet.
Tuborgflasken var udstyret med en af Danmarks første elevatorer. Men Tuborgpavillonen forlængst er væk, er flasken er bevaret og står nu ved hjørnet af Strandvejen og Dessaus Boulevard.
Allerede i 1894 blev Tuborg en del af De Forenede Bryggerier. I 1969 fusionerede virksomheden med den gamle rival, Carlsberg. I 1975 nedlagde man størstedelen af produktionen i Hellerup pg 3.000 medarbejdere blev fyret.
Der blev fortsat brygget Tuborg-øl og -mineralvande, men i dag på et bryggeri i Fredericia. I 1996 stoppede endeligt produktionen af øl på fustager på Tuborgs Fabrikker i Hellerup og det store fabriksområde blev omdannet til andre formål.
Der er i dag ikke mange bygninger tilbage fra bryggeriets tid.
Bryghuset (herover) blev opført i 1904 og var opført af arkiteken Henri Glæsel (1853-1921).
Selv om det blot var en fabriksbygning, blev det rigt udsmykket og forsynet med dekorative lanterner i hvert af husets fire hjørner.
Ud mod Strandvejen, ligger stadig mineralvandsfabrikken (herunder), som blev opført i 1923 efter Svend Risums (1880-1971) tegninger. Bygningen er fredet.
Ved Tuborg Havnevej ligger et bryghus fra 1903 og tappehallen bruges nu bl.a. til Experimentarium.
Bryggeriets administrationsbygning (herunder) ved Strandvejen, blev tegnet i 1913 af arkitekten Anton Rosen (1859-1928).
Endelig findes en nyere administrationsbygning, tegnet i 1964 af Preben Hansen.
Flere af bryggeriets ledende medarbejdere har lagt navn til veje i det moderne Tuborg-kvarter.
Grundlæggeren har fået Phillip Heymanns Allé opkaldt efter sig, og to af virksomhedens første direktører er mindet i henholdsvis Dessaus Boulevard og Leopold Damms Allé.
En af Tuborgs første brygmestre har givet navn til Hans Bekkevolds Allé.