Allerede omkring år 1700 fik København et operahus. Fra midten af 1700-tallet blev der opført operaer på Det Kongelige Teater.
Her havde man på den samme scene også spillet ballet og teater, men i 1990’erne begyndte man at planlægge en adskillelse af de tre scenekunstarter i hver sine bygninger.
Rederiet A. P. Møllers fond donerede midlerne til at opføre et helt nyt operahus på Dokøen på Holmen. Prisen var omkring 2,5 milliarder kroner.
Operaen kom til at ligge i den samme akse som Frederiksstadens mest monumentale bygninger, Marmorkirken og Amalienborg Slot.
Bygningen blev tegnet af Henning Larsen Arkitekter og åbnede i 2005.
Den meget iøjnefaldende bygning er 38 meter høj og har et tagudhæng, der strækker sig 32 meter ud mod havnen.
Operaens store scene har plads til op til 1.700 tilskuere. Endvidere har Operaen en mindre scene, hvis navn – Takkelloftet – er hentet fra stedets fortid som udrustningsplads for flådens skibe.
En række kunstnere har udsmykket operaen indvendigt. Scenetæppet er udført af Per Arnoldi og Olafur Eliasson har lavet tre kæmpemæssige lysekroner, der hænger i foyeren.
På den sydlige del af dokøen, som i dag er en selvstændig ø, blev der i 2023 bygget et parkeringshus, med to etager under jorden. Her er plads til 200 biler og rummer også cykelparkering.
Ovenpå parkeringshuset ligger Operaparken. Ideen med parkanlægget er at skabe en have, der svarer til tidligere tiders romantiske haveanlæg med en mangfoldighed af bevoksning. I parken vokser træer og planter fra bl.a. Danmark, Norden og Amerika.
Parken er designet af arkitektfirmaet COBE og ligesom selve operabygningen betalt af A. P. Møller Fondene.
Midt i parken ligger en kombineret café- og servicebygning, der samtidig er nedgang til parkeringsetagerne. I trapperummet står et 12 meter højt ficus-træ.
Mellem bygningen og Operaen går en overdækket gang, så gæsterne til forestillinger kan gå i tørvejr frem til indgangen.