Spring til indhold

Christian II’s Allé

Vejen er opkaldt efter kong Christian den 2., som var initiativtager til at få nogle hollandske familier til at flytte til Amager i 1520’erne.

Michiel Sittow: Christian II af Danmark. 1514-1515 (SMK).

Christian II’s Allé er én af vejene i Eberts Villaby, der blev udstykket fra en ejendom i området mellem Amagerbrogade og Englandsvej omkring 1895.

Villabyen har navn efter forretningsmanden Herman Ebert, der har givet navn til Ebertsgade.

Han købte i 1894 en grund af en gårdejer og fik den udstykket til mere end 150 villagrunde. Ambitionen var at skabe et fornemt kvarter på Amager, som kunne tiltrække beboere fra andre samfundsklasser, end de arbejderfamilier der typisk boede i Sundbyerne.

En avis skrev under overskriften “Fremtidens Amager” om planerne: Ebert ville bygge villaer med have for højst to familier, og altså ikke “de kaserner på Frederiksberg, der nu fortrænger de idylliske landejendomme.”

Eberts idé var desuden af sælge grundene med en lille udbetaling og resten i afdrag, så flere havde råd.

Det blev arkitekten Holger Klaumann Krøyer, der tegnede de fleste villaer i kvarteret.

Den første villa var Christian II’s Allé 2B (billedet herover) tættest på Amagerbrogade. Villaen blev forsynet med en såkaldt vælsk gavl i nederlandsk renæssancestil, for at understege Amagers forbindelse med Holland.

Prospekt for Eberts Villaby (Det Kgl. Bibliotek).

Villaerne blev markedsført som både stilfulde og moderne. De blev udstyret med moderne bekvemmeligheder som elektricitet og telefon, og i annoncer blev de beskrevet som beliggende ved den kommende jernbanestation for en ringbane på Amager(!).

Hvad der derimod havde hold i virkeligheden var, at sporvognens endestation lå på Amagerbrogade lige ud for villabyen.

Kvarterets veje blev ikke bare lagt med grus, men med den lidt finere macadamisering. Der var opsat gadelamper, og mod Amagerbrogade og Englandsvej blev der opsat bomme, så uvedkommende ikke uden videre kunne få adgang til villabyen.

Midt i villabyen lå en trekantet plads i gaflen mellem Christian den II’s Allé og Dronning Elisabeths Allé.

Her blev der fra begyndelsen opsat et springvand med figurer, der forestillede amagerfolk. Lidt usædvanligt var det, at figurerne skildrede almindelig mennesker og deres arbejdsliv.

Fontænen og figurerne blev udført af murermester og stukkatør Christian Adam Hansen (1853-1918). Til springvandet blev vandet til at begynde med leveret fra en beholder på taget af et nærliggende hus.

Vejplanen for Eberts Villaby blev udformet af vejinspektør Eduard Koch, som i 1898 fik arkitekt Klaumann Krøyer til at tegne villaen på Christian II’s Allé 23 (herunder) til sig selv.

Han kaldte den for “Villa Landro” og den var noget mere fornem end de fleste andre i villabyen. Efter kun fem år solgte Koch villaen til Hermann Ebert som omdøbte den til “Sanssouci”.