Spring til indhold

Uplandsgade


Gaden er – som en række andre i kvarteret – opkaldt efter en landsdel i Sverige. Langs den første del af gaden gik Amagerbanens spor.

Indtil 1936 hed den vestlige del (mellem Amagerbrogade og Dalslandsgade) Carl Lunds Gade efter fabrikanten Carl Lund, hvis metalvarefabrik (markeret med nr. 13 på kortet herover) lå i området.

Carl Lunds Gade set fra Amagerbrogade, 1915 (Københavns Museum).

Gaden var i de første år endnu præget af bygningerne, der hørte til Holmblads fabrikker. De ligger til højre på billedet herover. I baggrunden ses én af bygningerne på Carl Lunds fabrik, der blev etableret her omkring 1914.

Fabrikken var grundlagt omkring 1860 og lå i en årrække på Danasvej på Frederiksberg. Den havde også afdelinger i Sverige.

Størstedelen af produktionen var blikvarer, som dels blev brugt i husholdningerne, dels i landbrug og industri. Men man fremstillede også legetøj.

Carl Lunds fabrik. Tegning af Franz Sedivy. Fra bogen Fra Madam Blå til moderne metalemballager.

I 1930’erne overtog en anden blikvareproducent, Glud og Marstrand, virksomheden.

Glud og Marstrands fabrikker blev grundlagt af blikkenslager Poul Glud tilbage i 1876 og lå dengang på Kapelvej på Nørrebro. Sammen med isenkræmmeren Troels Marstrand udviklede de en større virksomhed ved Rantzausgade.

Virksomheden blev bl.a. kendt for at producere spande, petroleumslamper og køkkenudstyr – f.eks. den berømte kaffekande Madam Blå samt forskellige former for blikemballage. Også konservesdåser var på listen over produkter.

Fabriksområdet var ganske stort. Ud mod hjørnet af Uplandsgade og Ved Sønderport lå en administrationsbygning (herunder) med kontorer og boliger for værkmestre.

Bagved lå en stor produktionshal med shedtag. Desuden var der en lagerbygning i fem etager.

Blikværkstedet var delt op i to sektioner, hvor hhv. mænd og kvinder arbejdede.

Fra velkomstbrochure for nye medarbejdere (Fra bogen Fra Madam Blå til moderne metalemballager).

Fabrikken havde en stor andel af kvindelige medarbejdere, og det havde tidligere givet problemer med fagforeningerne, fordi kvinderne fik lavere løn en mændene og dermed trykkede lønniveauet.

Glud og Marstrand 1937 (Fra bogen Fra Madam Blå til moderne metalemballager).

I 1950’erne mærkede Glud & Marstrand konkurrencen, dels fra amerikanske produkter til f.eks. konservesindustrien, dels fra plasticemballager, som blev mere og mere almindelige.

For at stabilisere virksomhedens økonomi, besluttede man at sælge de store arealer, som fabrikkerne optog, dels på Amager og dels på Rentemestervej. For indtægterne fra salget, kunne man købe grunde og opføre nye fabriksanlæg i provinsen.

Også stigende miljøkrav var med til at hindre en udvikling af fabrikken på Amager. Der skulle opføres en 50 meter høj skorsten, som ville koste 1 million kroner.

I 1970’erne blev Glud og Marstrands fabrikskompleks revet ned og Øresundskollegiet blev opført på grunden. Portbygningen er i dag den eneste rest af fabrikken.

I dag er Glud & Marstrand ejet af et selskab i Mexico.

Uplandsgades vestlige del domineres af Møllelængen, som er den meget lange boligblok, der ligger langs Store Møllevej.

I Uplandsgade øst for Vermlandsgade blev anlagt omkring 1915. Vejen blev lagt langs Amagerbanens spor, og fik derfor sit buede forløb.

I dette område ligger stadig en del mindre virksomheder, som var en del af det industrikvarter Københavns Kommune udlagde her efter 1. Verdenskrig og som for alvor voksede i 1930’erne. Blandt de virksomsomheder, der etablerede sig her, var Dansk Silkeindustri, P. W. Jacobsens & Søns trælasthandel og skjortefabrikken Bjørn & Christoffersen.