Spring til indhold

Kattesundet

Kattesundet er et gadenavn, der findes i flere nordeuropæiske byer. Oprindelse til navnet er uvis, men det kan skyldes, at der her var et snævert farvand mellem stranden og én af holmene udenfor.

Kattesundet kan også være navnet på en del af den voldgrav, der omgav byen i middelalderen.

Måske er det Kattesundet, der ses på det rekonstruerede kort over det ældste København, som man mener byen så ud i 1100-tallet.
Måske er det Kattesundet, der ses på det rekonstruerede kort over det ældste København, som man mener byen så ud i 1100-tallet. Sundet fører op til Sankt Clemens Kirke, der er markeret med nr. 8 på kortet.

En tredje teori er, at der her stod en kastemaskine – en slags kanon, der blev brugt til at forsvare byen. Sådan en maskine nævnes i kilderne under navnet ”Store Kat”, og kan måske have givet gaden sit navn.

Endelig var stranden neden for gaden ét af de steder, hvor de middelalderens københavnere smed deres affald – herunder også døde katte.

Under alle omstændigheder er gaden en af de allerældste i København og har formentlig ligget her siden vikingetidens bebyggelse Havn.

Den nordligste del (billedet herover) er dog yngre end den sydlige, og blev først ført igennem til Vestergade, da Frederiksberggade blev anlagt efter branden i kvarteret i 1728.

Før gik nogle mindre gyder og slipper i området, f.eks. de nu forsvundne Antiqvistræde og Smediegade.