I 1830’erne blev der etableret en kuranstalt og mineralvandsfabrik i en tilbygning til Livgardens Kaserne ud mod Gothersgade.
Grunden, der lå i et hjørne af Kongens Have, blev stillet til rådighed af kongen, men til gengæld leverede anstalten vand til hoffet. Derudover var der ikke som sådan nogen tilknytning til Rosenborg, udover at slottets navn blev brugt som varemærke.
I 1800-tallet var det moderne blandt medlemmer af borgerskabet at tage på kurrejser, f.eks. til Tyskland. I København var der fra 1831 mulighed for at tage sundhedsfremmende bade i havvand på Rysensteen Badeanstalt og med oprettelsen af badeanstalten ved Rosenborg, kunne kurgæsterne opleve den samme virkning som på de udenlandske kursteder: At drikke kurvand samtidig med, at de promenerede i en park.
Der var dog ikke nogen helsebringende kilder i Kongens Have, men brøndanstalten fremstillede kurvandet gennem en industriel proces.
På kurafdelingen kunne man få helbredende bade i særligt medicinsk vand. Mineralvandsfabrikken fremstillede bl.a. appolinaris og lemonade, som blev solgt på apoteker i hele Danmark.
Brøndanstaltens bygninger var tegnet af arkitekten Jørgen Hansen Koch. Her havde fabrikken til huse indtil 1929, hvor den blev opkøbt af en sodavandsfabrik og samlede produktionen på Bispevej i Nordvestkvarteret