I slutningen af 1800-tallet flyttede Gardehusarkasernen fra sin oprindelige plads mellem Store Kongensgade og Grønningen til Øster Fælled.
Kasernen hed fra starten Østerfælled Kaserne, men den er sommetider også benævnt Østerbro Kaserne eller Østerbrogades Kaserne, som senest var Forsvarets officielle navn for den.
Kaserne blev anlagt på et stykke af Øster Fælled, som Staten beholdt, efter at man havde overdraget hovedparten af området til Københavns Kommune for bl.a. at kunne anlægge Fælledparken.
Bygningerne blev opført i årene 1896-1898 og blev tegnet af arkitekten Eugen Jørgensen (1858-1910).
Kasernen rummede de beredne soldater, gardehusarene, så derfor var der mod nord et omfattende staldanlæg. I midten lå to ridebaner.
Anlægget var strengt symmetrisk og havde bygninger for rekrutter på den ene side af midteraksen og for det faste personel på den anden.
Kasernen havde indgang fra en port mod den nuværende Gunnar Nu Hansens Plads. Porten var så høj, at en gardehusar kunne ride igennem med sin fane hævet.
Foran porten var der stoppested for én af sporvognslinjerne, så soldaterne bekvemt kunne komme herfra, når de havde orlov.
Kong Christian den 9.’s monogram sidder over porten til kasernen, fordi den blev opført i hans regeringstid.
I 1939 flyttede gardehusarerne til Næstved, og kasernen blev efterhånden omdannet til andre formål.
I en tid havde Forsvarakademiet til huse på kasernen, indtil det flyttede til Svanemøllens Kaserne i begyndelsen af 1990’erne.
Efter at forsvaret havde forladt kasernen, blev den købt af en pensionskasse.
I 1990’erne blev en del af kaserneområdet bebygget med over 500 boliger. Bebyggelsen blev udformet af Arkitektgruppen Aarhus og Torben Rix Arkitekter.
Nogle af de gamle kasernebygninger blev bevaret, men fægtehallen, der var udpeget som bevaringsværdig, blev revet ned.
Ridehallerne blev ombygget til teatersal og kulturhus under navnet Kanonhallen. Her har de to scener Revolver og Republique til huse som en del af Østerbro Teater.
Mod Serridslevvej ligger det kommunale kulturhus Krudttønden.
I dag er en del af det tidligere kaserneområde et butikscenter, der kaldes Østerfælled Torv, mens boligerne ligger på en adgangsvej, der hedder Kanonhallen.
På pladsen mellem de bevarede kasernebygninger står billedhuggeren Max Seidenfadens skulptur “Sammensmeltning”.